Golf van huisuitzettingen dreigt in de Verenigde Staten
Foto gemaakt door Erik Mclean voor Unsplash
De Verenigde Staten dreigt de komende weken te maken te krijgen met een golf van huisuitzettingen. Een landelijk moratorium op huisuitzettingen loopt af op 30 Juni. Miljoenen huishoudens hebben aangegeven dat ze de hypotheek niet op kunnen brengen. Als er geen oplossing komt, kunnen ze uitgezet worden.
Door de uitbraak van de pandemie verloren miljoen Amerikanen hun werk. Ze raakten achter met het betalen van hypotheek of huur. Massale huisuitzettingen dreigden. Het Congres gaf wanbetalers 120 dagen respijt. Toen die vier maanden september vorig jaar voorbij waren, kwam er voor de huurders en huiseigenaren hulp uit ongebruikelijke hoek.
Moratorium
Het was namelijk het CDC, Center for Disease Control, dat een landelijk moratorium afkondigde. Het CDC vond dat huisuitzettingen voorkomen moesten worden. Mensen moesten zo min bewegen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Huisuitzettingen pasten niet in die strategie.
Vanaf het begin is er raar aangekeken tegen het CDC-moratorium. Moet je je voorstellen dat het RIVM zoiets in Nederland zou afkondigen. Dat verwacht je eerder van het Congres of via presidentieel decreet. Hoe dan ook, sommige staten zoals Florida en Texas schoten gaten in de tekst van het CDC-moratorium dus daar zijn de uitzettingen nooit echt opgehouden.
Overigens betekent het CDC-moratorium niet kwijtschelding. Je bent de huur nog altijd verschuldigd, plus eventueel rente en boetes voor te laat betalen.
In november spanden de zeven grootste woningcorporaties in de VS een rechtszaak aan om de rechtsgeldigheid van het moratorium aan te vechten. Een paar weken geleden heeft een federale rechter de onroerend goed bezitters gelijk gegeven. Het CDC is haar boekje te buiten gegaan en had geen bevoegdheden om zo'n moratorium in te stellen. Het CDC is in beroep gegaan en hangende het beroep blijft het moratorium van kracht. Maar goed, een verlenging zit er zeker niet in, dus het loopt sowieso af op op 30 Juni 2021. Het consortium van onroerend goed bezitters heeft overigens de Supreme Court gevraagd zich met spoed over de zaak te buigen.
Miljarden
Toen de maatregel net inging, waren er zo'n zes miljoen Amerikanen die huur of hypotheek niet of nauwelijks konden betalen. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 11 miljoen huurders, velen van hen lopen het risico om uitgezet te worden. Het consortium dat de rechtszaak aanspande, noemt nog hogere getallen: Het gaat in totaal om 30 tot 40 miljoen huurders die huur betalen aan zo'n 10 miljoen huisbazen. In totaal is er volgens de huisbazen een bedrag van 13 miljard dollar gemoeid met het moratorium.
Wat nu? Het moratorium loop af en tenzij het Congres met nieuwe maatregelen komt, kunnen huiseigenaren en hypotheekverschaffers binnenkort mensen gaan uitzetten. Je zult zien dat dat per regio gaat verschillen. Niet iedere staat is namelijk even hard getroffen door de pandemie. In South Carolina loopt maar liefst een kwart van de huurders achter met betalen. In Maine ligt dat cijfer veel lager, op 6 procent. Bovendien hebben staten de mogelijkheid om hun eigen maatregelen te treffen tegen huisuitzettingen. De maatregelen lopen uiteen, maar grosso modo kun je vaststellen dat je met een hypotheek- of huurachterstand veel beter af bent in staten die door Democraten gerund worden.
Orkaanseizoen 2021 van start: Amerikaanse huizenbezitters extra alert
________________________________________________________
Foto gemaakt door NASA voor Unsplash
Het orkaanseizoen in de Verenigde Staten is op 1 Juni officieel van start gegaan. Het belooft een jaargetijde te worden met een bovengemiddeld aantal orkanen. Ana, Bill, Claudette zijn de vastgestelde namen voor de eerste drie stormen. En Ana is al vergeven want nog voordat het orkaanseizoen goed en wel begon was er eind mei al een tropische storm Ana aan het vormen boven de Atlantische Oceaan. Vorig jaar was het zo bar en boos dat de National Hurricane Center geen namen meer over had. Dertig zware stormen zijn er vorig jaar op de VS afgekomen en daarmee is het record gebroken. Hoezo geen klimaatverandering?
___________________________________
Foto gemaakt door John Middelkoop voor Unsplash
De beelden op het nieuws zien er altijd dramatisch uit: houten huizen die compleet verwoest zijn door de orkaan. Sommigen van mijn vrienden schamperen dan ook wel eens dat "die Amerikanen maar steviger huizen moeten bouwen". Goed te weten weten dat de windsnelheden van zo'n hurricane ongekend zijn. Dit soort stormen kennen we simpelweg in Nederland niet. Het record in de VS is gemeten in 2005 bij orkaan Wilma, windsnelheden tot 185 mijl per uur. Omgerekend is dat 297 kilometer per uur.
Wilma
Technisch gezien kun je je niet verzekeren tegen een orkaan. Je kunt je huis wel verzekeren tegen de schade die optreedt als gevolg van de hurricane: een verzekering voor schade door overstroming en een verzekering voor stormschade. Die laatste is dus alleen nodig in de kuststaten waar veel stormen zijn. In sommige gevallen is er een eigen risico gekoppeld aan de stormen die van de National Hurricane Center een naam hebben gekregen. Dat kan je duur komen te staan want de schade kan in de duizenden dollars lopen.
Orkaanvoorbereiding
Hoe kun je je voorbereiden op een hurricane? Uiteraard moet je de lokale autoriteiten volgen en tijdig evacueren als het nodig mocht zijn. Met de huidige technologie is het vrij goed mogelijk om bijtijds te weten of je in een risicozone zit. Ik verbaas me er altijd over dat mensen geen gehoor geven aan dit soort oproepen en de storm uit willen zitten. Gevaarlijk! Voor huizenbezitters is er dus nog een ander gevaar. Het National Hurricane Center heeft vijf cruciale tips voor huiseigenaren die ik hier nog maar eens op een rijtje zet:
1. Zorg dat bomen in de buurt van je huis kort gesnoeid zijn. Omvallende bomen zijn een groot gevaar bij orkanen.
2. Schaf multiplex-platen aan om je ramen te kunnen beschermen.
3. Alle tuinmeubelen naar binnen.
4. Deuren goed op slot doen, met name de garagedeur is volgens de NHC een gevaar.
5. Zet je auto in de garage.
Houtprijs bezorgt Amerikaanse huizenbezitters kopzorgen
Foto gemaakt door Marissa Daeger voor Unsplash
De kosten voor huizenbouw rijzen de pan uit in de Verenigde Staten. Een nieuw te bouwen huis kost deze zomer 26% meer dan een jaar geleden. Het is de grootste stijging in de geschiedenis, volgens de National Association of Homebuilders.
Een van de belangrijkste oorzaken is de houtprijs. Die is in een jaar tijd meer dan drie keer over de kop gegaan. Hout wordt gerekend in de maat board foot. Vorig jaar kostte 1000 board feet tussen de $200 en $400. De prijs schommelt nu rond de $1500. Het gevolg is dat een nieuwbouwhuis bijna $36,000 duurder is geworden. In Amerikaanse huizen wordt hout gebruikt voor panelen, balken en het skelet. Een huis met een gemiddelde oppervlakte (2400 square feet) heeft zo'n veertienduizend planken nodig.
Rechtszaak
De houtsector reageert aanvankelijk verbaasd op de ontwikkelingen. Dat was verdacht voor sommige aannemers die projecten de soep in zagen lopen. Sommigen dachten dat de houtsector de prijs kunstmatig hoog heeft gehouden en spanden een rechtszaak aan tegen de tien grootste houtleveranciers. Uitkomst onbekend.
De exorbitante stijging is het gevolg van wat analisten een perfect storm noemen. Bij het begin van de pandemie dacht de houtindustrie dat de vraag naar hout dramatisch zou afnemen. En dus legden veel houtproducenten en zagerijen de productie nagenoeg stil. Maar consumenten dachten er anders over. Toen ze door de lockdown gedwongen thuiszaten, begonnen velen kleine verbouwingen: hekken, decks, thuiskantoortjes, kelderverbouwingen en die trend heeft de prijs verder opgedreven. Tel daarbij op dat de hypotheekrente ook erg laag werd, en je snapt dat ook de nieuwbouw aantrok. De verkoopcijfers van doe-het-zelf-keten Lowes bijvoorbeeld stegen met 28% in een jaar tijd.
Er gloort een klein beetje hoop. De prijs is de laatste dagen een beetje aan het zakken. Niet veel, maar het kan een hoopvol teken zijn. De huizenprijzen zijn ook weer aan het dalen. Aannemers hebben hun hoop gericht op President Biden. Ze hopen dat hij tarieven annuleert die zijn voorganger had ingesteld. Dat zou de last enigszins verlichten. Anderen zeggen dat het moeilijk is om de houtzagerijen op volle toeren te laten draaien omdat het moeilijk is werknemers terug naar de fabriek te krijgen.
Desalniettemin is de situatie zorgelijk voor mensen die nu graag een huis willen kopen. Of die een grote verbouwing op het verlanglijstje hebben staan. Dan toch maar weer een jaartje uitstellen?
Man Caves: goed voor relatie en huiswaarde?
- Foto van een Man Cave, gemaakt door Nick Rickert voor Unsplash -
De oorsprong van de term man cave is een column uit 1992 in de krant Toronto Star van ontwerper Jeanne Lovering. Ze verzint termen voor gangbare ruimtes in een standaard Canadees huis en de kelder en noemt ze de “mannengrot”, net als de garage een plek waar mannen alleen kunnen zijn. In de garage is het volgens haar "de schimmelachtige stank, de koude betonnen vloer en de strategisch geplaatste spinnenwebben die vrouwen buiten houden". En het is een cave omdat ie in de kelder en dus onder de grond zit.
De oorsprong ligt dus feitelijk in Canada, maar het slaat pas echt aan in de VS. Het jaar erop, in 1993, verschijnt het boek Men are from Mars, Women are from Venus waarin de behoefte voor mannen om zich af te zonderen in hun man cave nader wordt verklaard: Stress. Vrouwen bieden stress het hoofd door erover te praten, mannen hebben juist behoefte om zonder afleiding perspectief te herwinnen, schrijft Gray.
De connectie van Man Cave naar Caveman, holbewoner, is natuurlijk gauw gemaakt. De mannengrotten hebben vaak ook iets primitiefs en de inrichting getuigt doorgaans niet van een verfijnde smaak.
- Foto van een man in een grot, gemaakt door Mario Álvarez voor Unsplash -
Is een Man Cave slecht voor je relatie? Nee, het kan juist verfrissend zijn als mensen een tijdje alleen zijn. Het kan een nieuw perspectief bieden en als mensen een paar uur in afzondering genoten hebben van een goeie film of een videospelletje komen ze soms met een beter humeur weer bovengronds. Net als met alles moet het natuurlijk wel met mate gebeuren. De pandemie dwong mensen om 24 uur per dag met elkaar door te brengen, en dus nam ongetwijfeld de behoefte tot afzondering ook toe. Overigens heeft dit blog behoefte noch ambitie om de menselijke/mannelijke psyche te doorgronden.
Anyway, er zijn ook mensen die verwijzen naar de Bat Cave, het onderkomen van Bruce Wayne waar hij van pak verwisselde, sleutelde aan de Batmobile en broedde op plannen om de wereld te redden. De eerste keer dat de wereld de Bat Cave zag was in 1943. Maar goed, vleermuizen leven dan ook hoofdzakelijk in grotten.
Welke regels gelden eigenlijk in een man cave? Als je even op internet zoekt, kom je heel snel flauwe grappen tegen: "Geen drankjes die geen bier zijn", "Niks anders op TV dan sport" en "Geen kleine hondjes". Wat ik me afvroeg was of vrouwen ook toegestaan zijn. Nee hoor, ook vrouwen mogen van de man cave genieten.
Die neiging tot afzondering is sowieso ook niet iets wat exclusief voor mannen blijkt te zijn. In opkomst is de zogeheten She Shed, oftewel de Zij Schuur.
Is het vanuit financieel oogpunt aantrekkelijk om een man cave in je huis te bouwen? Verhoogt het de waarde van je huis, of juist het tegenovergestelde? Zoals bij elke beslissing rond je huis hangt het er maar net van af wat de potentiële koper zoekt. Twee tips: zorg ervoor dat je niet al te zeer laat zien wat je favoriete sportclub is. Wie weet is de volgende bewoner wel fan van de aartsrivaal. Het tweede advies is dat je man cave eigenlijk alleen meer geld oplevert, als er ook echt een wow-factor is. Als je man cave een hoekje is in de garage, of een logeerkamer met een tv-scherm, dan kun je er maar beter niet mee te koop lopen. Om teleurstellingen te voorkomen. Hoe moet het dan wel?
Uit de officiële website voor Man Caves blijkt dat er zelfs een heuse competitie is van wanstaltige mannenhokken. De winnaar van 2020 blinkt uit in een enigszins overdreven liefde voor honkbal.
Dutch Colonials - Hollandse huizenbouw in het Amerikaanse landschap
Foto van een oud kerkje in de stijl van Dutch Colonial in de staat New York. By Daniel Case - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16092620
Eerder schreef ik al over Shotgun huizen en Ramblers, vandaag gaat het over een andere stijl: de Dutch Colonial. Dutch Colonial huizen zijn herkenbaar aan hun symmetrische daken die over de zijkanten hangen met een knik erin. Ze werden in de 18e eeuw Nederlandse daken genoemd. Het huis werd gebouwd met bakstenen en heeft houten luiken. De voordeur bestond uit twee delen om doortochten mogelijk te maken zonder dat de kinderen konden wegglippen. Een ander kenmerk in de bouw is dat Hollandse huizen dwarsbalken tegen het plafond met opzet zichtbaar lieten. En natuurlijk zouden het geen Hollanders zijn als er ook niet een financieel voordeel zit in de huizenbouw. De verdieping onder het dak werd niet als woonoppervlakte beschouwd dus het scheelde de Hollanders aan Onroerend Goed Belasting.
In de vroege 17e eeuw vestigden Hollandse kolonisten zich in de Hudson-vallei en noemden het gebied New Netherlands met als belangrijkste stad New Amsterdam. Die bezetting duurde overigens niet lang want in 1664 namen de Engelsen het gebied over. Maar dat was lang genoeg om de Nederlandse architectuur te introduceren in New York, New Jersey en Pennsylvania. Ook in Delaware en Connecticut vind je Nederlandse huizen.
Nederlands?
Overigens kun je je afvragen hoe Hollands Dutch Colonial huizenbouw is. Natuurlijk herken je Nederlandse stijlkenmerken in Dutch Colonial maar nadat de Hollanders vertrokken waren, werd alles dat niet-Engels was voor het gemak ook maar Dutch Colonial genoemd. Bovendien woonden er in de Nederlandse Republiek (zoals ons land toen heette) ook Hugenoten, Belgen en Duitsers die ook allemaal hun eigen invloeden meenamen naar de Nieuwe Wereld.
Foto van een Dutch Colonial (Revival) gemaakt door Phil Hearing voor Unsplash
Met het einde van New-Netherland stierf ook de bouw van de Dutch Colonial huizen langzaam uit. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig originele Dutch Colonials te vinden uit de 17e eeuw. Er was nog een opleving aan het begin van de Twintigste Eeuw toen huizenbouwers in New England met nostalgie terugkeken op de “Hollandse” bouwstijl. In de jaren 20 zijn er veel Dutch Colonials gebouwd, maar met aanpassingen aan de moderne tijd. De crisis van de jaren 30 maakte een einde aan die korte opleving.
Originele “koloniale” huizen zijn nauwelijks meer te vinden op de huizenmarkt, maar uit de periode van de opleving (1910-1930) kom je ze nog wel eens tegen. Meer dan een eeuw oud natuurlijk nog steeds, en redelijk aan de prijs.
Golden Oldie de Rambler / Ranch nog altijd erg populair op Amerikaanse huizenmarkt
Foto gemaakt door Palash Jain voor Unsplash
Niets zo veranderlijk als de huizenmarkt. Dat is al zo in Nederland, en dat geldt ook voor de Amerikaanse huizenmarkt. Amerikanen willen steeds grotere huizen met meer exorbitante kenmerken. Maar er is één type huis dat nog ongeacht de hypes en trends populair is gebleven in de Verenigde Staten: de Ranch of Rambler. Volgens Google en Redfin onder nieuwe huizenbezitters de populairste.
Wat is het nou: een Ranch of een Rambler? Er is geen verschil, de termen worden door elkaar gebruikt. Aan de Westkust noemen ze het een Ranch, vanaf het Midden-Westen tot aan de Oostkust heet het een Rambler. De huizen hebben de naam Rambler gekregen omdat ze in de breedte nogal uitwijden. Net zoals een kletsmajoor, een Rambler, ook maar uitweidt en uitweidt zonder tot een conclusie te komen.
Cliff May
Ramblers zijn in feite een soort uitgedijde bungalows. Ze hebben een laag dak, bestaan uit één verdieping, hebben een horizontaal profiel. Binnen zijn ze opgezet zonder al te veel muren, dus een open plattegrond. Omdat de huizen vaak op grote lappen grond werden gezet, hadden ze een grote tuin. De huizen hebben een verbinding met buiten, veel ramen en een bij voorkeur glazen schuifpui naar een patio achter het huis.
In de jaren dertig ontwierp en bouwde de ontwerper Cliff May in Californië de eerste Ranch. De ranch-huizen in Californië zijn een overblijfsel uit de tijd dat de Spanjaarden het er voor het zeggen hadden. Die bouwden lage L-vormige huizen met grote daken die de muren beschermden tegen de regen. Cliff May is zo'n huis opgegroeid, en vermoedelijk heeft ie daar de inspiratie uitgehaald.
Waarom zijn ze anno 2021 nog altijd zo populair? Drie redenen:
1. Je hoeft niet eindeloos trappen te lopen (want slechts één verdieping)
2. Een open plattegrond dus het huis voelt van binnen erg ruim aan.
3. Omdat het een laag huis is, is het gemakkelijk om de buitenkant te onderhouden.
Shotgun-huis heeft roots in Afrika
BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Tijdens een trip naar New Orleans jaren geleden reden mijn man en ik door een wijkje met hele smalle huizen. Alsof ze maar voor de helft gebouwd waren in de breedte. Een passant legde toen uit: "Dit zijn Shotgun-huizen: als je een schot lost door de voordeur, dan gaat de kogel door de achterkant weer naar buiten zonder een muur te raken". Om aan te geven dat het een lang, rechthoekig huis is waarbij vier kamers achter elkaar zijn gebouwd. Klinkt ook lekker Amerikaans, het land waar het recht op het dragen van een vuurwapen in de grondwet verankerd is.
Overigens vind je Shotgun-huizen alleen in het zuiden van de VS. Het geboortehuis van Elvis Presley in Tupelo (Mississippi) is een shotgun. Je kunt ze vinden in steden als Louisville (Kentucky), Charlotte (North Carolina) en Houston (Texas). Het zijn kleine, smalle huisjes (1 kamer breed) die dicht op elkaar gezet konden worden. Ze hebben geen ramen aan de zijkanten, want daar kon je toch alleen de muur van de buren zien.
Verkoeling
Shotgun-huizen hebben geen halletje. Je bent meteen binnen in de huiskamer (iets waar ik sowieso nog steeds aan moet wennen in de VS want dit zie je bij heel veel huizen). Dit soort huizen zijn heel erg geschikt voor warmere gebieden: je zet de voor- en achterdeur open en het waait lekker door.
Ook de hoge plafonds zorgen voor verkoeling. De huizen staan op een iets verhoogde fundering wat voor nog meer ventilatie zorgt. Bovendien moet dat voorkomen dat insecten zoals termieten bij het houten geraamte van het huis kunnen komen en bij overstromingen loopt niet meteen de huiskamer onder.
De oudste shotgun-huizen hebben geen badkamer, dus veel mensen hebben die er later aan de achterkant aan gebouwd. Andere varianten zijn de double barrel (dubbelloops) shotgun huizen die we in Nederland twee-onder-een-kap zouden noemen. Ook de camelback is een variant: aan de achterkant is er dan een tweede verdieping bovenop gebouwd.
Shotgun-huizen hebben een front porch, en omdat alle huizen aan de straatkant zo'n veranda hebben, is dat de ideale plek om een praatje te maken met vrienden en buren, zoals ik ook al eerder schreef.
Foto van de French Quarter in New Orleans gemaakt door Mary Hammel voor Unsplash
Waar het huis precies vandaan komt, lijkt verloren te zijn gegaan in de geschiedenis. Ze doken op in de 19e eeuw en niemand heeft goed opgeschreven waar het ontwerp en de gedachte achter zo'n smal huisje vandaan komt. Veel theorieën zijn sinds die tijd onderuit gehaald. Zo dachten sommigen dat het een manier was om niet zoveel onroerend-goed-belasting te hoeven betalen. Maar dat is onzin want die bestond nog niet in de 19e eeuw. Wat beklijft is de notie dat dit soort huizen terug te vinden is in West-Afrika. En dat het zeer waarschijnlijk is dat deze stulpjes gebouwd zijn door tot-slaaf-gemaakte-mensen. Ze kopieerden wat ze gewend waren uit hun land van oorsprong.
Haïti
In 1791 brak de Haïtiaanse onafhankelijkheidsstrijd uit. Opstanden onder slaven was niet ongebruikelijk, maar dit was de enige die succesvol bleek. Haïti werd onafhankelijk en blanken, vrije zwarten en tot slaaf gemaakten sloegen op de vlucht. Een deel belandde in New Orleans en niet alleen dankt de stad haar unieke cultuur aan deze instroom, het bracht ook de architectuur van West-Afrika. De shotgun-huizen stonden vaak in armere wijken, vlakbij fabrieken.
Trouwens, ook de theorie over de betekenis van ‘shotgun’ huis wordt betwist. Het zou niets te maken hebben met een geweerschot. Wat dan wel? In West-Afrika gebruiken mensen de term "shogon" wat "Gods Huis" betekent. Dat woord is verbasterd in de VS en met terugwerkende kracht is ten onrechte de oorspronkelijke betekenis aangepast. Anderen verwijzen naar het Afrikaanse woord “togun” wat simpelweg “huis” betekent.
Prefab-huizen voor teruggekeerde veteranen WOII
Foto van het World War II Memorial in Washington, DC. Gemaakt door Jared Short voor Unsplash
Deze week viert Nederland Bevrijdingsdag. Het viert het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei, want dat was de dag in 1945 waarop de Nazi-strijdkrachten de capitulatie tekenden in Hotel De Wereld in Wageningen.
Voor Amerikanen zijn er verschillende data om het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. Na de overgave van de Nazi's ging de strijd tegen Japan nog door. Pas op 2 september 1945 capituleerde de Japanse keizer Hirohito aan boord van een Amerikaans oorlogsschip.
In de Tweede Wereldoorlog zijn tussen de zestig en tachtig miljoen mensen omgekomen, de grootste groep zijn burgerslachtoffers. Zes miljoen Joden kwamen om in Nazi-concentratiekampen. In totaal zijn 407.316 Amerikaanse militairen gesneuveld.
7 Miljoen veteranen
Na het einde van de strijd in Europa en later in Azië kwamen Amerikaanse militairen terug naar huis. Generaal Marshall had een puntenstelsel goedgekeurd waarbij veteranen punten kregen voor hun militaire ervaring en hun individuele, persoonlijke situatie. Uiteindelijk werden allerlei zeeschepen ingezet om de troepen terug te halen. Operatie Magic Carpet heette die. De terugtrekking was bepaald niet onomstreden maar desalniettemin konden binnen twee jaar na de Tweede Wereldoorlog zo'n 7 miljoen Amerikaanse militairen terugkeren naar de VS.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond in de VS een huizencrisis. Het was een zogeheten double whammy: een dubbele klap. Enerzijds kwamen er zeven miljoen veteranen terug naar de VS, anderzijds had de oorlog de huizenbouw compleet stilgelegd. Volgens een rapport in 1946 aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden was er een tekort van een slordige drie miljoen huizen.
De Amerikaanse overheid trok zich het lot van de veteranen aan en probeerde de huizenbouw in gang te krijgen. Eén van de ideeën was het bouwen van van tevoren gefabriceerde huizen voor veteranen. De ontwerper Carl Strandlund ontwierp het zogeheten Lustron huis.
Niet iedereen kan trouwens profiteren van de hulp van de Amerikaanse overheid. Zwarte veteranen krijgen geen gelegenheid om hypotheken af te sluiten, en worden de facto uitgesloten van de G.I. Bill die bedoeld was om veteranen een nieuwe start te geven na de oorlog.
Lustron huis. Foto gemaakt door Jeffrey Reed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14254015
Na de Tweede Wereldoorlog waren de modewoorden: wetenschap, technologie en ambachtelijke vaardigheid. En dus was het onvermijdelijk dat architecten voor de nieuwe huizen voor veteranen met frisse en radicale ideeën kwamen.
Lustron
Lustron huizen zijn niet groot, zo'n 95 vierkante meter. De meeste Amerikaanse huizen hebben een houten geraamte, de Lustron huizen hebben een stalen binnenconstructie. Herkenbaar zijn de vierkante emaille platen aan de buitenkant. De huizen kwamen aan als bouwpakket per truck en konden in luttele dagen in elkaar gezet worden. Onderhoud aan het huis is er niet, je hoeft het nooit te schilderen.
Als je een schilderij wilde ophangen, kon je magneten gebruiken. De huizen waren beschikbaar in vier kleuruitvoeringen: surf blue, maize yellow, desert tan, and dove gray.
Uiteindelijk worden er slechts 2500 Lustron huizen gebouwd. Het bedrijf ging failliet. Maar wat blijft zijn de huizen. Want die blijken verbluffend duurzaam te zijn.
En wat kost een Lustron huis vandaag de dag? Moeilijk te zeggen. Hier eentje die recentelijk voor een ton verkocht is, en die zo te zien nog behoorlijk in de originele staat is gebleven. Je komt ze ook voor vijf ton tegen, maar dan is er waarschijnlijk behoorlijk wat aan gemoderniseerd.
Gated Communities in de VS symbool van maatschappelijke kloof
Foto gemaakt door Martin Olsen voor Unsplash
Lama’s aaien in de petting zoo, kaviaar oppeuzelen in het exclusieve restaurant van de gelauwerde chef en uitwaaien op het eigen witte strand. Het kan allemaal in sommige van Amerika’s gated communities, afgesloten woongemeenschappen die bewaakt worden door privé-bewakers en waar bewoners de baas zijn. In gated communities betalen de bewoners voor de infrastructuur en dus bepalen ze ook wie er van de weg gebruik mogen maken.
Mensen associëren het vaak met Amerika: immense McMansions achter grote stalen hekken. Aan de ene kant wordt het gezien als het ultieme symbool van (gekochte) vrijheid. Anderzijds is het ook frappant hoe vaak ik Amerikaanse vrienden hoor klagen over de waargenomen macht van de federale overheid, maar voldoen ze wel aan de honderden regels van het bestuur van de gated community.
Fisher Island
Fisher Island in Florida is een exorbitante vorm van de gated community. Het ligt vlak buiten Miami in de zee. In de jaren twintig is het gekocht door filantroop William Vanderbilt. De steenrijke eigenaar van het privé-eiland van bijna negentig hectare zei tegen Vanderbilt: jouw jacht voor mijn eiland. En Vanderbilt stemde in. Je kunt in 2021 het eiland alleen bereiken per veerboot of privé-jacht. Er zijn zeventien tennisbanen een afgesloten strand en een golfbaan. Wie er wil wonen moet eerst lid worden van de Fisher Island Club, en dat kost jaarlijks $250,000.
De Gated Community is overigens niet iets typisch Amerikaans. Ze kwamen duizend jaar geleden al voor in China en ook in het hedendaagse Mexico bestonden ze al voordat de eerste Spaanse veroveraars landden, schrijft Michael Smith op het Wide Urban World Blog.
Het is moeilijk te achterhalen wat de trends zijn maar mijn gevoel zegt me dat er steeds meer Amerikanen een huis proberen te kopen in een gated community. De trend was tot voor kort stijgend en ik heb geen reden om te denken dat de trend is afgebogen. Iedere tien jaar worden er in de Verenigde Staten volkstellingen gehouden. En via die formele census is dus ook te zien hoe mensen wonen. In 2009 woonden zo'n elf miljoen mensen in gated communities een stijging ten opzichte van 2001 van ongeveer vier miljoen, schrijft Forbes.
Fisher Island. Foto gemaakt door Ussama Azam voor Unsplash
Gated Communities worden ook gezien als blanke bolwerken. Door de hoge huizenprijzen is een huis er vaak niet betaalbaar voor minderheden. De bewoners die er wonen hebben vaak dezelfde opvattingen en een aangeboren wantrouwen voor buitenstaanders. In 2012 werd de 17-jarige Trayvon Martin om het leven gebracht door een privé-bewaker die vond dat hij er verdacht uitzag. Martin was african-american en zijn vader woonde in de gated community. Na een rechtszaak werd de bewaker vrijgesproken en dat leidde in de VS tot grote protesten in het kader van Black Lives Matter. De afgesloten gemeenschappen worden gezien als het symbool van groeiende kloof tussen arm en rijk, blank en niet-blank.
Voordelen
Waarom willen mensen toch zo graag in een afgesloten gemeenschap wonen? Tough Nickel zette het op een rijtje: er zitten voordelen aan het wonen in een gated community, bijvoorbeeld (het gevoel van) veiligheid, privacy, een gemeenschapsgevoel en allerlei vrijetijdsvoorzieningen (fitness, golfbaan, zwembad, etc.).
Toch is het niet alleen maar lofzang, schrijft Edward Blakely in de Washington Post. Inwoners klagen steen en been over het feit dat ze dubbele belasting moeten betalen, bijvoorbeeld voor privé-bewaking of lokale wegen. Daarnaast betalen ze natuurlijk de normale belastingen. En voor veel van de diensten zijn ze toch afhankelijk van plekken buiten de gemeenschap: privé-bewaking is niet hetzelfde als de politie, scholen en ziekenhuizen zitten buiten de hekken van de eigen woonplek.
Earth Day voor Amerikaanse huizenbezitters dag voor bezinning
Foto gemaakt door Amy Shamblen voor Unsplash
Donderdag is het Earth Day, een dag om stil te staan bij klimaatverandering en wat burgers en huizenbezitters wereldwijd kunnen doen om de wereld te behouden voor de mensen die na ons komen. Nooit geweten, maar de oorsprong van Earth Day ligt in de Verenigde Staten. Na een olielek in Californië in 1969 wilde Senator Gaylord Nelson via protesten door studenten aandacht vragen voor het milieu. De Senator haalde een jonge activist aan boord, Dennis Hayes, die Earth Day op 22 april vaststelde, precies tussen Spring Break en Final Exams, opdat zoveel mogelijk studenten mee konden doen. Twintig miljoen Amerikanen doen mee aan de eerste Earth Day. Twintig jaar later, in de aanloop naar een belangrijke milieuconferentie in Rio de Janeiro (1992) wordt besloten Earth Day een mondiaal karakter te geven. Daarna groeit de campagne ieder jaar. In 2021 doen een miljard mensen mee aan Earth Day.
Tijdens de campagne kwam de toenmalige presidentskandidaat Joe Biden met een aantal plannen om klimaatverandering tot speerpunt te maken van zijn presidentschap. Hij heeft een ambitieus plan uiteengezet van 2 biljoen dollar waarbij hij de carbon footprint van de Verenigde Staten met de helft wil terugbrengen in 2035. Daarnaast wil hij vier miljoen huizen op een duurzame manier opknappen en hoopt hij dat 1.5 miljoen nieuwbouwhuizen op een groene manier worden gebouwd.
McMansions
Als de Amerikanen serieus werk willen maken van de aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan, dan is een van de eerste onderwerpen die ter sprake moet komen, de oppervlakte van huizen. Hoe meer square feet je hebt, des te meer bouwmaterialen je nodig hebt, maar denk ook aan stookkosten voor verwarming en airconditioning.
Foto gemaakt door Isaac Wolf voor Unsplash
De Amerikanen hebben geen goed track record. Het begrip McMansion komt uit de Verenigde Staten. McMansions zijn de veel te grote huizen zonder enige fantasie. Vaak boven de 3000 square feet (bijna 280 vierkante meter) en een teken van de huizencrisis in de VS (2008-2010). Staat synoniem voor boven je stand leven.
Hoewel de McMansion weer een beetje uit begint te raken, is de trend in gemiddelde woonoppervlakte niet positief. Amerikanen laten nog steeds grotere huizen bouwen. Over het algemeen iets meer dan 232 vierkante meter (2,500 square feet). Nederland schommelt kwa gemiddeld koophuis rond de 190 vierkante meter.
De Amerikaanse Porch in 2021
Foto gemaakt door Robin Jonathan Deutsch voor Unsplash
__________________
Niets zo Amerikaans als een porch, een veranda in goed Nederlands. Met een schommelstoel, de Amerikaanse vlag en de ondergaande zon. In een oogopslag ben je in de Verenigde Staten als je dit beeld ziet in een film.
De oorsprong van de Amerikaanse porch is moeilijk te herleiden. Ze zijn pas opgekomen in de 18e eeuw. Het is niet echt een traditie in de culturen van de eerste immigranten van de Verenigde Staten. Komt niet voor in de architectuur van noordelijke Europese landen als Engeland, Spanje en Nederland. De schrijver van het blog ‘The Porch Indy’ denkt dat de oorsprong in Afrika ligt. Toen de eerste tot slaaf gemaakte mensen in de Verenigde Staten huizen bouwden, kozen ze voor een overdekte ingang. Het was in die tijd de eerste vorm van air conditioning.
Hayes
Hoogtijdagen voor de veranda zijn aan het eind van de 19e eeuw. President Hayes hield zo van zijn veranda, in 1873 zei hij: Het beste deel van een hedendaags huis is de veranda. Ik zou het nog wat breder willen trekken. Ik wil een veranda met een huis eraan vast".
De veranda of porch is hoe langer hoe meer een verbindend element in Amerikaanse woonbuurten geworden, schrijft Reynolds Price in Out on the Porch. Buren of vrienden die langsliepen en even een praatje komen maken. Kinderen die in de voortuin spelen terwijl de ouders op een schommelstoel toekijken met een glas ice tea.
Foto gemaakt door Azat Satlykov voor Unsplash
__________________
Trends
Zijn er in 2021 trends waar te nemen? Moeilijk, veel Amerikanen houden van de traditie van de porch en dus zie je dat ze hun best doen die tradities te versterken. Juist het benadrukken van de traditionele uitstraling van de veranda. Toch kun je heel voorzichtig wel wat moderne elementen zien opkomen. Bijvoorbeeld, een typische porch heeft een reling aan de voorkant, traditioneel van hout. Maar, zoals Houzz hier laat zien, vinden sommige een strak, minimalistisch ontwerp mooier, bijvoorbeeld door staalkabel te gebruiken, in plaats van latjes.
Er ook op het gebied van schommelstoelen zijn er mooie dingen te vinden. Eerder had ik het al over mijn favoriete hangbed. Maar als het gaat om moderne, strakke hangende schommelbankjes, vind ik deze van Swing Lab erg mooi: bankjes van cypressehout met een stalen frame.
Tech in de Tuin
Photo by Becca Tapert on Unsplash
Ja, de lente heeft nu echt haar intrede gedaan, hoewel het af en toe nog best wat frisjes is. Eén van de trends in de Verenigde Staten van de afgelopen jaren is de opkomst van gadgets in de tuin. Eigenlijk vind ik het een beetje tegenstrijdig: de tuin is nou bij uitstek een plek waar je wilt genieten van de natuur en daar hoort wat mij betreft geen technologie bij. Maar goed, wat heb je aan de natuur als je er niet optimaal van kunt genieten, hoor ik mijn Amerikaanse vrienden zeggen. En het gemak dient de mens. Dus hieronder vier trends om het natuurlijke leven buiten nog wat aangenamer te maken.
1. Buitentelevisies
Gadget nummer 1 is natuurlijk de televisie. Nogmaals, niet iets wat ik meteen in de tuin zou willen ophangen, maar goed, zoals ik eerder al schreef: “Buiten is het nieuwe Binnen”, en daar hoort dus ook voor velen de treurbuis bij. Je kunt niet zomaar een schermpje ophangen want een fikse regenbui en je tv brandt door. Bovendien is de zon voor de meeste televisies overdag veel te fel om een behoorlijk beeld te krijgen. Dus zijn er speciale Buitentelevisies. Prijzig, maar voor wie geen dag zonder treurbuis kan, misschien een uitkomst.
2. Robot Grasmaaiers
Er zijn in Amerika (en in Nederland ook trouwens) hordes gazon-fanatiekelingen die er alles voor over hebben om hun gras mooi en groen te houden. Het liefst stiekem nog net iets groener dan het gras van en bij de buren. In plaats van een tuinman in te huren, kopen nerds een robot grasmaaier. De Roomba was al populair maar voor gazonnetjes is dit natuurlijk ook een prima vorm van automatisering.
Lang niet iedereen is tevreden, want een robot is ook maar een nou ja robot. Zelf heb ik sinds de kerst zo’n Roomba (robot stofzuiger) en ik moet zeggen dat ik altijd veel tijd kwijt ben aan het vrijwaren van de ruimte van kwetsbare objecten voordat de robot aan de slag kan.
3. Timelapse camera
Wie echt goed wil bijhouden hoe het met zijn of haar tuin gaat, kan een speciaal cameraatje kopen dat om de zoveel minuten een fotootje maakt en na verloop van tijd heb je een mooie video van hoe je tuin heel langzaam maar zeker verandert in een klein paradijsje. Als je ’s avonds ook wilt genieten van je tuin, dan kun je natuurlijk smart lampen installeren.
4. Smart Barbecue
Nooit meer zwartgeblakerd of veel te rauw vlees met een speciaal apparaatje, de *Smartfire*. Komt volgens mij oorspronkelijk uit Australië, maar slaat hier ook goed aan. Dit apparaatje heeft vier thermometers die je in vier verschillende stukken vlees kunt steken. Het grote geheim is een ventilatortje dat automatisch aan gaat als de temperatuur van je barbecue daar om vraagt. Een speciale app zorgt ervoor dat je ook binnen kunt afwachten wanneer je vlees klaar is. Maar goed, wat heb je met zoveel technologie nog aan een tuin?
Terras-Overpeinzingen
____________________________________________________________
Foto gemaakt door Jan Canty op Unsplash
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als het buiten weer wat lekkerder wordt kwa temperatuur dan begint het ook te kriebelen om heerlijk van de tuin te genieten. Amerikanen doen dat het liefst op hun eigen deck, een verhoogd plateau op boomhut-niveau waar ze buiten grillen, eten en drinken.
Terras
Het valt me op dat heel veel worden in het Engels afkomstig zijn van het Nederlands. Het woord deck is volgens sommige etymologen afkomstig van het Nederlandse woord "dek". Het vindt zijn oorsprong in de zeevaart (zoals trouwens heel veel Nederlandse leenwoorden in het engels: boeg/bow, schipper/skipper, kiel/keel en dan natuurlijk kielhalen/keelhaul, etc.)
In het goed Nederlands zouden we het waarschijnlijk geen dek, maar balkon of terras noemen. Er zit een verschil tussen beide begrippen want een terras is volgens The Dutch Home Life Magazine een verhoogd vlak gebied en een balkon zit vaak ingeklemd tussen twee muren en is kleiner.
Glazen deck
Thuis hebben we nog geen deck maar m'n man zit er wel de hele tijd om te zeuren. Waar moet je nou op letten als je zo'n installatie overweegt? Het eerste wat je moet bepalen is de locatie van je nieuwe dek. Voor de meeste mensen is het volgens The Clinton Courier simpel: direct aan de achterkant van het huis, hoewel sommigen het ook mooi zullen vinden om 'm in het midden van de tuin op te zetten.
______________________________________________________________
Foto gemaakt door Tim Trad voor Unsplash
Het voordeel van meteen aan je huis bouwen is dat je niet minutenlang onderweg bent met een dienblad naar de keuken om voor je gasten een versnapering te halen. Behalve dat het waarschijnlijk aan je huis vast zit, wordt de locatie van je terras, en de inrichting ervan ook bepaald door het uitzicht: je moet volgens de Spruce een focal point hebben, een aandachtspunt. Dat kan bijvoorbeeld een fontein, een mooie boom of een vergezicht zijn.
Hoe voorkom je nou dat het beneden helemaal donker wordt door de aanbouw van een deck? Nou, bijvoorbeeld door uitsparingen te maken in in je terras, gaten in de vloer waardoor zonlicht toch de benedenverdieping kan bereiken, schrijft JCL Online.
Licht
Cruciaal is wel of je een tuin op het zuiden hebt (ideaal), westen of oosten (kan ook nog) of op het noorden (weinig zonlicht). Als je nou een tuin op het noorden hebt, en je wilt toch licht binnenlaten in je benedenverdieping, dan kun je denken aan een (deels) glazen terras. Maar goed, die zijn weer heel prijzig dus voorlopig blijft het thuis nog een beetje puzzelen. Ik hou jullie op de hoogte.
Buiten is het nieuwe binnen
__________________
Foto gemaakt door Arcwind op Unsplash
__________________
De lente is begonnen! De lente van 2021 staat voor veel Amerikanen in het teken van het krijgen van een vaccin. Alleen met een vaccin kun je enigszins veilig mensen in de tuin verwelkomen. Volgens de New York Times is rond 1 Juli zo'n 70 procent van de Amerikanen gevaccineerd vlak voor Independence Day (4 Juli). Goed nieuws als tenminste de jongeren zich in weten te houden tijdens de Spring Break.
Met iedere wisseling van het jaargetijde zijn er de gebruikelijke - in mijn ogen - lelijke begroetingen die je laten weten dat het lente is geworden. Of herfst. Of Valentijnsdag. Of St. Patricks's Day (waar ik trouwens vorige week al over schreef). Of Sint-Juttemis. Bijvoorbeeld deze, een vlag van een plant. Dan denk ik: smaken verschillen, maar is een echte plant niet veel leuker?
__________________
Foto gemaakt door Chandler Cruttenden op Unsplash
__________________
Drie Amerikaanse lente-trends
Anyway, laten we het hebben over drie buitentrends voor de lente van 2021. Mensen zijn het zat om binnen te zitten en snakken dus naar een buitenleven. Buiten is het nieuwe binnen. Er zijn Amerikanen die een grote televisie in hun tuin neerzetten of een buitenkachel. Maar dat soort trends vind ik niet opvallend genoeg. Ik heb het over trends die de natuur verbinden aan het binnenleven. Op nummer drie zet ik de buitendouche. In een interview met Architectural Digest vertelt landschapsarchitect Christine Ten Eyck (Nederlandse afkomst?) van Ten Eyck Landscape Architects in Texas dat buitendouches inderdaad steeds vaker op het verlanglijstje van mensen staan: "Buiten douchen, omgeven door de betoverende geur van planten in een kleine prive-tuin zorgt ervoor dat je je dag goed begint".
Dan op nummer 2 komt het tuinhuisje te staan. Ongetwijfeld door COVID ingegeven is de behoefte gegroeid om mensen te kunnen laten logeren in een afgezonderd deel in de tuin. De tuinhuisjes in de achtertuin schieten ook als paddestoelen uit de grond, ziet ook het blog van Forbes. Als de lokale regeltjes het toestaan tenminste. Ze noemen ze ook wel granny flats omdat sommige gezinnen ze gebruiken om de bezoekende grootouders te laten logeren. Past eigenlijk goed bij m'n eerdere blog over garages en hoe die een nieuwe invulling krijgen.
Hangbed
En op nummer 1 komt een buitenmeubelstuk (prima woord voor scrabble!), het hangbed. Om lekker uit te puffen na een drukke dag Zoomen en telewerken. Of om te luieren met een boek of de krant. Mijn favoriete is deze, de Malia Hanging Bed. Pittig prijskaartje. Ben alvast aan het sparen.
St. Patrick terug te vinden in Amerikaanse gebouwen
Ierse kleuren op een garagedeur. Foto gemaakt door Khara Woods on Unsplash
Deze week is het Saint Patrick's Day, een Iers feest dat doorgaans groots en meeslepend gevierd wordt in de Verenigde Staten. Dit jaar natuurlijk niet vanwege dat rottige coronavirus. Vorig jaar was het een van de eerste grote festiviteiten die werd afgeblazen, en daarmee kwam ook het besef dat de pandemie grote gevolgen zou hebben. Hoewel de voortekenen gunstiger zijn, zijn de meeste St. Patrick parades ook dit jaar afgelast. Wel heeft de stad Chicago de rivieren weer groen gekleurd.
St. Patrick's Day is genoemd naar de sterfdag van St. Patrick in de 5e eeuw. Deze geestelijke heeft ervoor gezorgd dat het christendom (katholicisme) in Ierland verspreid raakte. Het wordt ieder jaar op 17 maart gevierd. St. Patrick onderwees de heilige drie-eenheid aan de hand van een klaverblad waarbij de blaadjes respectievelijk de vader (God), de zoon (Jezus Christus) en de heilige geest vertegenwoordigen. Het klaverblad is inmiddels het belangrijkste symbool van Ierland geworden.
Ierse invloeden in de VS
De Amerikanen vieren het Ierse feestje mee omdat er zoveel Ierse Amerikanen zijn. Ik ben altijd verbaasd als ik lees dat er rond de 4,5 miljoen Amerikanen zijn met een Nederlandse achtergrond, maar de Ieren overtreffen ons. Er zijn maar liefst 32 miljoen Ierse Amerikanen. Veel meer dan er in Ierland zelf wonen (4 miljoen). Om er een paar bekende te noemen: President Joe Biden (die als vice-president op St. Patrick's Dag steevast de Ierse regeringsleider op visite had), filantroop Bill Gates en genie Walt Disney.
Traditioneel Iers huisje met rieten dak. Foto gemaakt door Luke Tanis on Unsplash
Omdat er zoveel Ieren naar Amerika trokken, zijn er ook veel gebouwen in de VS die door Ieren ontworpen en/of gebouwd zijn. De bekendste vertegenwoordiger daarvan is het Witte Huis. Ontworpen door James Hoban, gebaseerd op het Ierse parlementsgebouw Leinster House. Opvallend is de beloning voor Hoban: $500 en een perceel in Washington, DC.
Is er een stijlkenmerk dat bekend als typisch Iers? Stenen huisjes met rieten daken, hoewel die natuurlijk ook in Nederland staan. Riet werd vroeger gebruikt omdat het goedkoop materiaal is. Tegenwoordig zie je het vooral bij duurdere huizen. Een rieten dak heeft als voordeel dat het een hoge isolatiewaarde heeft en bovendien is het gemaakt van duurzaam materiaal. En het brandgevaar? Brandgevaar? Niet groter dan bij een normaal dak. De branden zijn doorgaans wel spectaculairder en dus krijgen ze meer aandacht.
Wijnkelder ja of nee
Photo by Dan-Cristian Pădureț on Unsplash
Het alcoholgebruik wereldwijd is met name in het begin van de pandemie behoorlijk gestegen. Iedereen, ook ik, had behoefte aan een drankje thuis nu de kroegen en restaurants in lockdown gingen. In deze studie kun je die cijfers ook teruglezen. In sommige Amerikaanse staten is het gebruik met meer dan 15% toegenomen.
Zoals ook in Europa zijn er in de Verenigde Staten (grootste wijnproducent Californië) veel wijnproeverijen en rondleidingen op wijngaarden. Maar goed, de pandemie gooide letterlijk roet in het eten en zelfs de proeverijen moesten via Zoom. "Terwijl er zeker beperkingen aan een WijnZoomerij zitten", zegt Dr. Vino, "al was het maar omdat ze meer dan twee flessen per avond moeten openen, zitten er ook voordelen aan een digitale proeverij: ik kan meer details tonen met afbeeldingen en kaarten via Zoom".
Trouwens, wijn wordt ook gebruikt bij het verhelpen van bijeffecten van COVID. Ik las over een Frans onderzoek over het terugkrijgen van de reukzin, iets wat veel COVID-patiënten nog maanden na hun ziekte niet terug hebben. Door te oefenen met het ruiken en proeven van bepaalde wijnen, raken je hersenen weer gewend aan het interpreteren van geur en smaak.
Wijnkelder ja of nee?
De adviezen lopen nogal uiteen, van: Ben je gek geworden dat je daaraan begint tot aan 10 redenen waarom je nu een wijnkelder nodig hebt.
Ik ben absoluut geen wijnkenner, hooguit een liefhebber, en ik heb dus ook geen eigen wijnkelder maar wat ik ervan begrijp is dat niet iedere kelder zomaar voldoet. Je denkt: als het maar koel en donker is, maar dat is zeker niet genoeg: de temperatuur zou tussen 10 en 16 graden Celsius moeten zijn. Dat is zeker niet iedere kelder en het probleem is dat, zonder apparatuur je die omstandigheden ook niet kunt inregelen. "Als het klimaat in de kelder te droog is, dan krimpt de kurk, verdampt de wijn en heb je al gauw een geoxideerde smaak", schrijft Huffington Post.
Als je het evenwel toch lukt om het klimaat wijnvriendelijk te houden, dan zijn er meteen allerlei voordelen, zeggen ze hier. Bijvoorbeeld dat de waarde van je huis kan toenemen. Bovendien suggereren ze dat je met een wijnkelder bulkinkopen kan doen omdat het de waarde van je huis vergroot.
Mag je zomaar een wijnkelder graven in de Verenigde Staten? Je zou denken van wel, maar het kan volgens Stonehengepostcards geen kwaad om te controleren of het juridisch toegestaan is. Normaal gesproken is met de huisaankoop ook de grond onder je huis aangekocht. Maar niet altijd.
Als je in een gebied woont, waar al veel mijnbouw is en waar energiebedrijven naarstig aan het werk zijn, is het goed om te controleren of je ook de zogeheten mineral rights hebt.
Kost dat dan?
Als je dan eenmaal hebt uitgezocht of je een wijnkelder echt nodig hebt, en of het mag, dan komt natuurlijk al gauw de prijs om de hoek kijken.
De goedkoopste wijnkelder is een koelkast en die heb je al voor een paar honderd dollar. Als je echt een wijnkelder wilt, dan ben je gemiddeld volgens GTGCustomhomebuilders zo'n $40,000 kwijt. Andere factoren kunnen de prijs opdrijven:
- Hoeveel flessen wil je opslaan
- Waar moet de wijnkelder komen? Moet er gegraven worden?
- Wil je er ook een wijnproeverij bij hebben?
- De wijn zelf. Een lege wijnkelder ziet er niet uit.
En dan ben je ineens een flink bedrag verder.
Mocht je het toch nog steeds willen, dan wil je natuurlijk meteen aan de slag. Mijn advies is: laat het doen door een specialist, tenzij je zelf een specialist bent. In mijn geval wordt het dus een specialist. Maar goed, mocht je inderdaad zelf handig zijn, dan legt This Old House uit waar je op moet letten. Belangrijkste advies is om er bij de constructie voor te zorgen dat de wijn goed beschermd wordt tegen vocht en temperatuurschommelingen.
Likkebaarden
Belangrijk is om te bepalen of je een kelder wilt om wijn te bewaren of om wijn te drinken. Doe je het voor de wijn of voor de gezelligheid? Als de look en feel een rol spelen, kun je in dit artikel van Eustacia Huen (Forbes) inspiratie opdoen. Ze somt een aantal fraaie wijnkelders op.
Maar de mooiste van allemaal is de Spiral Celler van Sapphire Spaces. Een glazen plafond met een wenteltrap naar beneden je eigen wijnkelder in. Prachtig, ga likkebaarden hier.
Twee populaire nieuwe toepassingen voor garages
Photo by bruce mars on Unsplash
Door COVID zijn mensen meer aan huis gebonden. De auto staat vaak dagenlang werkeloos in de garage en na al die maanden in lockdown wordt het huis te klein en is iedereen op zoek naar een plekje voor zichzelf. Wanhopig volgt dan vaak een blik in de rommelige garage. Niet voor iedereen hoor. Sheldon Levinson uit San Diego (CA) dacht na over het uitblazen van kaarsjes op verjaardagstaarten tijdens feestjes. Niet zo'n goed idee want daarmee verspreid je het virus En dus vond ie in z'n garage een "Birthday Candle Blower Outer" uit: een omgebouwde waterpomp die nu lucht uitblaast. Het ding is nu zelfs te koop bij Amazon!
Kortom, het coronavirus heeft er dus voor gezorgd dat de garage in veel Amerikaanse huishoudens een nieuwe bestemming heeft gekregen.
Dit is nou typisch een van de kleinere klussen waar we het begin van jaar over hadden, die trending zullen zijn. Je wilt ervoor zorgen dat de kleine verbouwing aan je garage twee doelen dient: de garage moet een nieuwe toepassing krijgen en je wilt dat de waarde van je huis erdoor hoger wordt. Een van m'n favoriete blogs, Architecture, Art and Designs, heeft de beste tips op een rijtje gezet. De belangrijkste zijn volgens mij: een nieuwe garage deur (voor de curbside appeal) en de isolatie, want daarmee trek je je garage echt bij je huis.
Kantoor aan huis
Eén van de meest voorkomende nieuwe toepassingen van de garage is als kantoor aan huis. Dat is nog best lastig, want sommigen hebben geen verwarming in hun garage (brrrr....), het stinkt er naar benzine of andere klusgeuren en het wifi-signaal is matigjes. Niet ideaal dus. En toch kan het een prachtige plek zijn om te werken, want je kunt er afgezonderd en dus geconcentreerd werken. Kelsey Mulvey van de site Appartmenttherapy.com beschrijft de belangrijkste stappen om je garage te veranderen in een home office. De tip die ik eruit zou willen lichten is om de fundering goed te checken want voor je het weet heb je allerlei problemen die je in een kantoor niet wilt hebben.
Fitness-ruimte
M'n favoriete garage-blog Garagegymreviews schrijft over die andere populaire toepassing voor de garage in covid-tijd: als fitness-ruimte. Iedereen zit maar binnen, opgekropte woede die je niet langer op je collega's of vrienden kunt koelen, dus niets beter dan een aparte ruimte om je af te reageren. Nu denk je natuurlijk dat het ontzettend duur is, en dat kan natuurlijk best, maar mocht je willen besparen, dan kun je op de website van garagegymreviews ideeën vinden.
En tja, als je het dan echt niet meer weet, kun je ook nog kijken of je je garage niet kunt verhuren voor wat extra inkomen.
Vijf redenen om een erker aan te bouwen
In Nederland is een erker eigenlijk een gegeven: je huis heeft er een of niet. Mijn oude, Nederlandse jaren dertig-huis had een prachtig glas-in-lood raam en keek uit op een vijver. Geniaal bedacht en inmiddels monumentaal. Aanbouwen kan, maar is niet gebruikelijk, en als je een oud huis hebt, moet je toestemming vragen. Misschien verbeeld ik het me, maar het lijkt me alsof je in de VS meer vrijheden hebt, en dus ook makkelijker overweegt om ergens een erker of een bay window aan te zetten. Vijf redenen om het te overwegen:
1. Meer frisse lucht. In de oudheid werden bay windows geïnstalleerd omdat het voor frisse lucht zorgt. Je kon de ramen tegen elkaar openzetten en dan tochtte het door. Nou, ik hoef hier geen pleidooi te houden dat dat in een corona-tijdperk bijna een must is.
2. Meer zonlicht. Een plat raam heeft maar op een moment van de dag het volle zonlicht. Met een bay window heb je op drie momenten van de dag zonlicht op het raam. Het maakt je kamer een stuk lichter. Dit is eigenlijk al een truc die ze in de Middeleeuwen gebruikten, schrijft Thoughtco.com.
3. Meer opslagruimte. Als je het handig aanpakt, kun je in de erker een kast bouwen waar je spullen kwijt kunt. Erg mooi als het een deksel is met kussens erop.
4. Meer oppervlakte. Logisch, als je er een zitje bijkrijgt. Maar hier is ook nog een slimmigheidje: deze oppervlakte geldt niet mee in de OZB, dus wel meer oppervlakte en als het goed is, niet meer belastingen. Maar ja, check dit vooral bij je locale belastingadviseur. Zoals Interior Design Magazine aangeeft, kan het zelfs een prachtig klemtoon zijn in je interieur.
5. Meer curb appeal. Geldt natuurlijk alleen voor erkers aan de voorkant van je huis. Dit is misschien de meest controversiële. Doordat je meer reliëf hebt aan de voorkant, ziet het er aantrekkelijker uit. En dat verhoogt de waarde van je huis.
Valentijnstrends in de VS
Ik moet je iets bekennen. Eigenlijk hou ik helemaal niet zo van Valentijnsdag. Opgezet door slimme ondernemers om geld te verdienen. Ik ben niet de enige, Valentijnsdag in de Verenigde Staten verliest langzaam maar zeker aan populariteit. En nu komt het gekke, de mensen die er nog wel aan doen, geven ieder jaar meer uit. Volgens de site Rio Roses hebben de Amerikanen in 2020 maar liefst $20 miljard uitgeven aan kadootjes voor hun (potentiële) geliefden.
Terwijl in dit hopeloos verdeelde Amerika er grote behoefte is aan liefde en iets meer saamhorigheid. First Lady Jill Biden heeft dit jaar grote witte, rode en roze harten in de tuin van het Witte Huis neer laten zetten. Nieuwssite AP beschrijft dat ze allemaal hoopvolle teksten over liefde, eenheid en genezing hebben. Ik hoop van harte dat het werkt.
Minecraft
Natuurlijk wordt ook Valentijnsdag in de VS overschaduwd door COVID. Lange afstandslovers die elkaar niet kunnen zien vanwege quarantaine en andere hindernissen. Dan maar alleen, en wat beter dan een mooie Zoom-achtergrond om je geliefde op te vrolijken. Deze van fotografe Jenny Pace is mijn favoriete. Valentijnsdag is ook de gaming wereld binnengetrokken. Leuk vind ik de Minecraft-landschappen die fanatieke gamers hebben gemaakt. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een opvallende en trendy manier om je Valentijn te verrassen, dan is digitaal je vriend.
Een trend die in Nederland nog niet is overgeslagen is de seizoensvlag. Ik denk ook niet dat het snel gaat gebeuren. Bij mij in de buurt zijn er talloze huizen die bij ieder jaargetijde een ander vlaggetje buiten hebben. Van Merry Christmas tot Happy Valentine's Day. Ik vind het een beetje tuttig.
Roze
Roze in je interieur is vaak te heftig voor mij. Verffabrikant Benjamin Moore schrijft hier dat de meningen over roze aan het veranderen zijn. Het is niet langer een kleur die met baby's of meisjes wordt geassocieerd, en past prima in je huiskamer. Alleen als ondersteunende kleur vind ik het mooi. Met name in combinatie met grijs. Ik denk dat roze accenten in een industrieel interieur mooi kunnen zijn. Stijlinge heeft op haar website goeie voorbeelden.
Drie tips voor een veilige Super Bowl 2021 party bij je thuis
Hoe vier je een sportfeestje zonder je vrienden? Super Bowl 2021 vindt plaats terwijl het coronavirus in alle hevigheid rondwaart in de Verenigde Staten. Normaal gesproken is dit een avond waarop je gezellig met je vrienden kijkt naar hèt sportfestijn van het jaar. Zo'n beetje de Champions League finale maar dat dan heel Europa ook echt kijkt, en niet alleen mensen in de landen waar de twee finalisten vandaan komen. Het is zo'n vast moment in de winter waarop je elkaar op zoekt. Maar dat is dit jaar natuurlijk heel gevaarlijk. Artsen vrezen dat veel Amerikanen, ondanks waarschuwingen om dit jaar thuis te blijven, toch een feestje gaan vieren. Maak van de Super Bowl geen Super Spreader. Dus hieronder drie tips om het thuis gezellig te maken:
Zorg dat je een goeie tv in huis hebt
Hoe richt je je huis in om het zo gezellig mogelijk te maken en toch zo goed mogelijk de wedstrijd te kunnen volgen? Het begint met je televisie. Die is in Amerika standaard te klein. Hoe weet je nou hoe groot je televisie moet zijn? Volgens de experts van THX (de hoogste standaard in bioscopen), moet je een rekensommetjes maken: Afstand tot je TV x 0.835inch. Bij mij thuis betekent dat dat ik een televisie van 123 inch zou moeten kopen. Die zijn er nog niet, maar een scherm van dat formaat is eigenlijk helemaal niet zo duur. Punt is dat je er dan ook een projector bij zou moeten kopen.
Versier je kamer in de clubkleuren van je favoriete team.
Vervolgens moet je natuurlijk ook rekening houden met je decor. Je clubkleuren moet je vol trots laten zien in de achtergrond. Hier wat voorbeelden waarbij wansmaak de gemene deler lijkt te zijn. Als je nou toch niet van plan was te gaan schilderen, en je viert het via Zoom, dan kun je natuurlijk op z'n minst een virtual background van je favoriete club kiezen.
Eten en drinken
Maar het belangrijkste is toch wat je tijdens de Super Bowl naar binnen werkt. Zorg dat je lekker eten op tafel hebt staan. Ik zou niet teveel maken, want na drie kippevleugeltjes heb ik het meestal wel gehad. Wonen in Amerika zou Wonen in Amerika niet zijn als we ook hier niet een goeie tip hebben: op dit opblaasbare tafelkleed kun je je biertjes en koude hapjes ijskoud serveren. Prettige wedstrijd!