COVID versnelt verhuizingen
Zoals ik al eens eerder zei: door COVID is alles onder een vergrootglas komen te liggen in dit land: inkomensongelijkheid, politieke verdeeldheid en ook de huizenmarkt.
Toen de pandemie steden in maart 2020 voor het eerst op slot gooide, dacht iedereen nog dat de lockdown een tijdelijke maatregel zou zijn. Hooguit een paar weken vanaf huis werken en dan weer terug naar het oude. Maar als je even op Twitter zoekt, kom je erachter dat het bedrijf Twitter in mei, als een van de eerste bedrijven, tegen z’n werknemers zei dat ze niet meer op kantoor hoeven te komen werken.
Forenzen
En het blijft niet alleen beperkt tot de techbedrijven. Wereldwijd werden bedrijven en organisaties gedwongen om te onderzoeken welke werkzaamheden ook best thuis konden worden gedaan. UIt onderzoek blijkt dat ongeveer veertig procent van al onze verplichtingen niet gebonden is aan de werkplaats. Maar liefst zestig miljoen Amerikaanse forenzen (totale bevolking is 350 miljoen) stopte met de dagelijkse filetocht.
En dus begon bij menigeen aan de eettafel het gesprek over waarom we nog in de stad wonen. Waarom niet wat verder weg wonen met wat meer ruimte. Ik woon zelf inmiddels buiten de stad en ik zie op de plaatselijke rondweg van het dorp dat het met de dag drukker lijkt te worden.
Den Bosch
Amerikanen zijn in bepaalde opzichten impulsief. Als de overheid een belastingvoordeel toekent aan bezitters van hybride-auto’s, zag je ineens links en rechts de Prius opduiken. Op den duur waren tweedehands Priussen duurder dan nieuwe omdat je de occasion meteen kon gebruiken en op een nieuwe auto moest je soms maanden wachten.
Dus niet zo gek dat sommige Amerikanen hun kans grepen toen ze thuis kwamen te zitten. Een groep stedelingen zocht ruimte en rust voor dezelfde prijs als hun knusse flatje. Een minderheid zocht het zelfs buiten de eigen landsgrenzen. Deze twee Washingtonians, erg verknocht aan hun stad, verhuisden naar Den Bosch (echtgenoot is Nederlands) om de strenge lockdown-regels in DC te ontlopen. “Ik voel me er een beetje schuldig over”, zegt een van hen. Ben benieuwd hoe het ze inmiddels vergaat, nu ook in Nederland de maatregelen aangescherpt zijn.
Marktwerking
Persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat steden leeg zullen lopen. Voor heel veel mensen is het erg aantrekkelijk om overal dichtbij te wonen, om een bruisend uitgaansleven binnen handbereik te hebben en die het thuiswerken helemaal beu zijn. Makelaar Long and Foster bevestigt dit beeld: Vijftienduizend inwoners van Washington gingen de stad uit, maar de huizenprijs daalde zodanig dat het voor anderen ineens betaalbaar werd, en dus heeft de makelaar een record-kwartaal achter de rug. Want COVID heeft een verwoestend effect op dit land, maar niet op de marktwerking.
Bidens Witte Huis: Open en Bloot
Photo by Tabrez Syed on Unsplash
Voor de meesten een opluchting, voor velen een nachtmerrie die uitgekomen is: Joe Biden is sinds woensdag de nieuwe bewoner van het Witte Huis. Van een normale machtsoverdracht is geen sprake, laat staan van een normale huisoverdracht. Traditioneel nodigt de vertrekkende president zijn opvolger uit voor een kennismaking en een rondleiding door het Witte Huis. Contact is er doorgaans met de ondersteunende staf over de herinrichting van de persoonlijke en publieke vertrekken. Dat is nu niet gebeurd, en toch was er binnen enkele uren al sprake van een nieuwe inrichting. Planning is alles.
Oval Office
Bidens inrichting van de Oval Office bevat vooral portretten en bustes van bekende Amerikaanse leiders. Het kwam op mij een beetje beklemmend over: waar Joe ook kijkt, overal ziet ie illustere voorgangers die hem gadeslaan. Toekijken of ie ‘t wel goed doet. Brrr. Een verslaggever van de Washington Post kreeg een rondleiding. Biden heeft het diepblauwe tapijt teruggehaald naar de Oval Office. Heeft ie nog iets van de Donald overgenomen? Ja hoor, de gouden gordijnen (hoewel Trump die weer had overgenomen van Bill Clinton) en natuurlijk de Resolute, het massieve bureau, dat in 1880 een geschenk was de Britse koningin Victoria. Het is gemaakt van wrakhout van de HMS Resolute die in 1850 in het poolgebied op onderzoek was. Overigens, het hele Witte Huis heeft een deep clean gehad op woensdagochtend vanwege de vele coronabesmettingen.
Ook een nog een Nederlands tintje in de Oval? Ja, een groot schilderij van de 32e president, Franklin Delano Roosevelt. Waarschijnlijk spiegelt Biden zich aan Roosevelt die, net als hij het land door grote crises moest leiden. Roosevelts roots liggen in Zeeland.
Naakt
Felle kleuren die eruit springen, is toch wel een herkenbaar patroon, vooral gericht op bezoekers. Want de smaak van Joe Biden wordt bepaald door de functionaliteit. Wat heb je aan mooi ingerichte kamers als je er geen gasten kunt vermaken? Als je kijkt naar de inrichting van zijn huis toen ie vice-president was onder Obama (2009-2017), dan valt op dat Biden graag gastheer is. Toen hem gevraagd werd wie zijn favoriete vice-president was, zei hij - tot ieders verbazing - Dan Quayle, de tamelijk onbekend gebleven vice-president van George H. W. Bush. En waarom? Die had een verwarmd zwembad laten aanleggen in het huis van de vice-president waar Biden veelvuldig gebruik van maakte om zijn gasten te vermaken. En niet alleen z’n gasten. In 2014 is onthuld dat Joe graag in z’n nakie zwemt. Helaas voor hem, heeft het Witte Huis geen zwembad (meer).
Waar gaat Donald Trump wonen?
Tja, waar zou Donald Trump gaan wonen als ie over een paar dagen president af is? Grappenmakers genoeg die voorspellen dat ie de bak in draait, maar dat gaat aan de reikwijdte van dit blog voorbij. De meeste analisten denken dat Trump met z’n gezin naar Mar-a-Lago verhuisd in de staat Florida. Zelfs de Secret Service treft al voorbereiding om agenten naar Florida te sturen (ook een voormalige president moet beschermd worden).
Met 58 slaapkamers,33 badkamers en een woonoppervlakte van een vierkante kilometer is Mar-a-Lago ruim genoeg. Hier kun je foto’s van binnen zien.
Het ontwerp is geënt op Europese kastelen en de inrichting is navenant buitenissig.
Als Trump besluit zijn pensioen te genieten in Mar-a-Lago dan krijgt het huis eindelijk z’n oorspronkelijke bestemming. In 1924 is het namelijk gebouwd als een landgoed bedoeld als retreat voor Amerikaanse presidenten. Trump kocht het in 1985 voor 10 miljoen dollar.
In het Witte Huis was het naar verluidt vooral Melania die zich bezighield met de inrichting. Zo kwamen er een tennis- en bowlingbaan. Ze verving behang en gordijnen en paste een schitterend tapijt aan met vijftig vogels uit de vijftig staten.
Of de Donald haar smaak op prijs stelt, weten we niet. Melania heeft ook Mar-a-Lago onder handen genomen. Recentelijk was ie in zijn buitenhuis in Florida, vond wat ie zag niet mooi, en gaf opdracht om alle Melania-aanpassingen terug te draaien.
In de zomer was er overigens kritiek op haar keuzes bij het ontwerp voor de Rose Garden. Verdwenen waren de appelboompjes. Melania’s ontwerp is een stuk strakker en de zuilen van het Witte Huis komen nu beter uit, vind ik persoonlijk. Of het gepast is om tijdens een pandemie te pronken met pracht en praal, daar vind je me meer in het kamp van de critici.
Melania laat zich niet makkelijk verstoren door kritiek en dus ging ze verder met aanpassingen. Afgelopen november, drie weken nadat haar man de verkiezingen verloor, onthulde ze nog een nieuw Noguchi-sculpture voor de Rose Garden.
D’r schuilt overigens nog wel een addertje onder het gras voor de Trumpjes. De stad Palm Beach waar Mar-a-Lago onder valt, heeft bepaald dat op het landgoed geen permanente bewoners mogen zitten. Trump mag er jaarlijks maximaal drie weken wonen. Maar goed, wie gaat de ex-president eruitzetten?
Photo: Photo by Ken Cooper from StockSnap
COVID en 3 design-trends
Photo by Dahl House Design from StockSnap
Een vriend van me zit in de bloemenhandel. Toen de pandemie in alle hevigheid losbarstte zeiden z’n grootste afnemers tegen hem dat ze zijn waar voorlopig niet meer wilden hebben. Toiletpapier, schoonmaakmiddelen en gist (om thuis brood te kunnen bakken) waren nu veel belangrijker. Dachten ze.
Hoe langer mensen echter gedwongen aan huis gekluisterd zaten, des te meer veranderden de behoeften. Het begon denk ik met kantoormeubelen. Dat hoekje aan de eettafel in de keuken was leuk voor even, maar toen ook de kids thuis naar school moesten, was het niet meer te doen. En dus schoot de vraag omhoog naar kantoorstoelen, snellere internetverbindingen en studiolampen (om er tijdens Zoom-gesprekken niet als een Zoombie uit te zien).
Toen langzaam maar zeker duidelijk werd, dat het nog wel even ging duren, begonnen mensen zich ook te ergeren aan de inrichting van hun eigen huis. En dat past in een trend, schrijft ook Forbes hier.
Iedere grote verschuiving in mondiale design trends in veroorzaakt door een pandemie, zegt de schrijver.
Ik draai nog niet zo lang mee dat ik die constatering in mijn leefwereld kan plaatsen, maar ik lees wel over drie opvallende verschuivingen in het COVID-tijdperk:
De huiskamer is als een treinstation, schrijven ze hier en dat betekent dat er veel meer hoekjes en aparte secties zijn waar het gezin samen apart kan leven. Het is weer het (al dan niet) stralend middelpunt van het gezinsleven. In de ene hoek werkt de dochter aan haar huiswerk met de koptelefoon, terwijl vader en zoon op de bank naar een film kijken en moeder een boek leest aan de eettafel.
Uit eten gaat soms niet. Regels veranderen en dat betekent dat je diner-afspraak ineens toch niet doorgaat. De meeste restaurants passen zich aan en dat houdt in dat je prima maaltijden af kunt halen (en blijf dat ook doen!). Desalniettemin is een goede voorraadkast cruciaal geworden. Veel Amerikanen hadden of hebben een bescheiden keuken-inventaris. Restaurants zijn over het algemeen betaalbaar en voor die enkele keer dat thuis keuken aan de orde was, moest het toch vooral snel en makkelijk. Dat is door de pandemie veranderd. Thuis koken is een rustgevende activiteit geworden, die de sleur van de dag kan halen, maar dat betekent wel dat je allerlei ingrediënten in huis moet hebben: van korianderzaad tot eiernoedels, van broodoventjes tot notenkrakers. En daar is ruimte voor nodig, dus zie je in de designwereld dat de voorraadkast aan belang wint.
Geluiddicht is de nieuwe norm. Nu tieners op de gekste tijden hun huiswerk kunnen doen, en dat in mijn omgeving ook echt zo organiseren, moet je ongestoord kunnen werken of slapen. En dat betekent niet alleen goeie koptelefoons, maar ook dat ruimtes dempende wandbekleding krijgen. Mijn favoriete tip is dan ook: meer kunst aan de muur. Niet alleen leuk om te zien, en inspirerend, maar ook nog eens geluiddempend. Wat wil een mens nog meer!
Drie voorspellingen voor 2021
Photo by Bernard Spragg from StockSnap
Het goeie aan 2021 is nu al dat 2020 afgelopen is. Gelukkig nieuwjaar wensten we elkaar allemaal om middernacht een paar dagen geleden. Maar wat gaat dat nieuwe jaar ons brengen? Na het onvoorspelbare en onvoorstelbare 2020 zou ik me eigenlijk niet meer moeten wagen aan het uitspreken van verwachtingen, en er is een behoorlijke kans dat alles wat hieronder staat, niet uitkomt. Maar met de kennis van nu denk ik dat de drie grote ontwikkelingen voor 2021 op het gebied van de woningmarkt en -trends het minst onwaarschijnlijk zijn.
1. 2021 wordt uiteindelijk een topjaar voor de bouwsector
Nogal wat mensen hebben het afgelopen jaar onderhoud aan het huis uitgesteld. Liever geen risico’s nemen met loodgieters, elektriciens en timmerlieden over de vloer. Gasfornuis doet ‘t niet? We wachten wel tot na COVID en redden ons met een elektrisch pitje (waar gebeurd!).
Dus als straks het vaccin uitgerold is, en wie weet wanneer dat zal zijn, zal er uiteindelijk een inhaalslag plaatsvinden. Misschien dus niet in de eerste maanden, het wordt wat dat betreft zoals Biden het al noemde “a dark winter”, maar in de zomer zullen mensen wat meer durven en breken er drukke tijden aan voor aannemers en bouwvakkers, verwacht ook Engineering News-Record.
2. 2021 wordt het jaar van de kleine verbouwing
Anderen zijn erachter gekomen dat ze thuis eigenlijk niet goed kunnen werken. Kleine aanpassingen zijn nodig, zoals het bouwen van een kantoor-aan-huis. Veel werknemers hebben zich in 2020 gerealiseerd dat een laptop aan de keukentafel niet meer voldoet. Dus staat vast hoog op het lijstje goede voornemens om nu een slaapkamer om te bouwen tot thuiskantoor.
3. Huizenprijs in steden zal opnieuw aantrekken
Natuurlijk blijven we bij Wonen in Amerika optimistisch. Uiteindelijk zal in 2021 het normale leven ook in de VS terugkeren. Al was het maar omdat we gewend raken aan mondkapjes en nooit meer handjes schudden. Voor sommige bedrijven of organisaties is het cruciaal om elkaar ook in levende lijve te ontmoeten en te spreken. En het maakt het werk ook gewoon leuker. Roddelen in de bedrijfskantine, lachen om grappen die je beter niet kunt maken als er een camera meekijkt en gesprekken voeren die niet lijden onder een gebrekkige internetverbinding. Vaker op kantoor betekent ook dichterbij willen wonen en dus dat de huizenprijs in de steden weer iets opkrabbelt. Iets, want velen hebben ontdekt hoe mooi het wonen buiten de stad is, en zie die kikkers maar weer eens terug in de kruiwagen te krijgen.