Dutch Colonials - Hollandse huizenbouw in het Amerikaanse landschap

Foto van een oud kerkje in de stijl van Dutch Colonial in de staat New York. By Daniel Case - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16092620

Eerder schreef ik al over Shotgun huizen en Ramblers, vandaag gaat het over een andere stijl: de Dutch Colonial. Dutch Colonial huizen zijn herkenbaar aan hun symmetrische daken die over de zijkanten hangen met een knik erin. Ze werden in de 18e eeuw Nederlandse daken genoemd. Het huis werd gebouwd met bakstenen en heeft houten luiken. De voordeur bestond uit twee delen om doortochten mogelijk te maken zonder dat de kinderen konden wegglippen. Een ander kenmerk in de bouw is dat Hollandse huizen dwarsbalken tegen het plafond met opzet zichtbaar lieten. En natuurlijk zouden het geen Hollanders zijn als er ook niet een financieel voordeel zit in de huizenbouw. De verdieping onder het dak werd niet als woonoppervlakte beschouwd dus het scheelde de Hollanders aan Onroerend Goed Belasting.

In de vroege 17e eeuw vestigden Hollandse kolonisten zich in de Hudson-vallei en noemden het gebied New Netherlands met als belangrijkste stad New Amsterdam. Die bezetting duurde overigens niet lang want in 1664 namen de Engelsen het gebied over. Maar dat was lang genoeg om de Nederlandse architectuur te introduceren in New York, New Jersey en Pennsylvania. Ook in Delaware en Connecticut vind je Nederlandse huizen.

Nederlands?

Overigens kun je je afvragen hoe Hollands Dutch Colonial huizenbouw is. Natuurlijk herken je Nederlandse stijlkenmerken in Dutch Colonial maar nadat de Hollanders vertrokken waren, werd alles dat niet-Engels was voor het gemak ook maar Dutch Colonial genoemd. Bovendien woonden er in de Nederlandse Republiek (zoals ons land toen heette) ook Hugenoten, Belgen en Duitsers die ook allemaal hun eigen invloeden meenamen naar de Nieuwe Wereld.

phil-hearing-IYfp2Ixe9nM-unsplash.jpg

Foto van een Dutch Colonial (Revival) gemaakt door Phil Hearing voor Unsplash

Met het einde van New-Netherland stierf ook de bouw van de Dutch Colonial huizen langzaam uit. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig originele Dutch Colonials te vinden uit de 17e eeuw. Er was nog een opleving aan het begin van de Twintigste Eeuw toen huizenbouwers in New England met nostalgie terugkeken op de “Hollandse” bouwstijl. In de jaren 20 zijn er veel Dutch Colonials gebouwd, maar met aanpassingen aan de moderne tijd. De crisis van de jaren 30 maakte een einde aan die korte opleving.

Originele “koloniale” huizen zijn nauwelijks meer te vinden op de huizenmarkt, maar uit de periode van de opleving (1910-1930) kom je ze nog wel eens tegen. Meer dan een eeuw oud natuurlijk nog steeds, en redelijk aan de prijs.



Previous
Previous

Man Caves: goed voor relatie en huiswaarde?

Next
Next

Golden Oldie de Rambler / Ranch nog altijd erg populair op Amerikaanse huizenmarkt