Huizenbezit Amerikaanse LGBTQ-gemeenschap blijft achterlopen

Foto gemaakt door  Brielle French voor Unsplash

Pride Month

Deze maand is het Pride Month en dus zie je overal het regenboog-logo opduiken. De maand is onder meer bedoeld om de rechten van de LGBTQ-gemeenschap te verankeren. De eerste Pride Month in de Verenigde Staten werd georganiseerd na rellen in 1969 bij een bar van gays in New York genaamd Stonewall. Om en nabij dezelfde tijd worden in Nederland de eerste homoprotesten georganiseerd. Toch is in beide landen ontwikkeling van homorechten niet hand in hand gegaan. Nederland is in 2001 het eerste land wereldwijd dat het homohuwelijk legaliseerde, in de Verenigde Staten is het same sex marriage pas legaal geworden in 2015. Het aantal Amerikanen dat zich identificeert als LGBTQ neemt toe: het is nu 7%, maar onder jongeren ligt het op een vijfde.

Binnen de LGBTQ-gemeenschap is het percentage huiseigenaren rond de 49%, volgens de makelaars website Realtor, en daarmee is het onder het landelijke gemiddelde van 65% onder de gehele bevolking. Slechts een kwart van de Amerikaanse transgenders heeft een eigen huis. Dat is opvallend omdat het gemiddeld inkomen in de LGBTQ-gemeenschap hoger ligt dat het Amerikaanse gemiddelde. 

Discriminatie

De LGBTQ Real Estate Alliance concludeert in een jaarlijkse enquête onder de leden dat LGBTQ’ers steeds meer zien dat er binnen hun bedrijf of organisatie aandacht is voor diversiteit en inclusie. Dat is een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd ervaart 20% dat met name makelaars zich nog wel eens schuldig maken aan een vorm van discriminatie of unconscious bias. Een onderzoek uit 2019 toont aan dat LGBTQ’ers nog altijd een veel grotere kans hebben dat hun hypotheekaanvraag wordt afgewezen dan heteroseksuele koppels. 

Maar discriminatie is niet de enige reden waarom het huizenbezit bij juist deze groep achterblijft, denkt de LGBTQ Real Estate Alliance. Veel leden van de LGBTQ-gemeenschap wonen in de stad waar de huizenprijzen de afgelopen jaren uit de pan zijn gerezen.

Next
Next

Staat een nieuwe Amerikaanse huizenbubbel op klappen?