Amerikaanse zonne-energie met horten en stoten vooruit

Foto gemaakt door Zbynek Burival voor Unsplash

Mammoet

Mijn oog viel onlangs op het bericht in een Amerikaanse krant over het grootste veld met zonnepanelen in de Verenigde Staten. In de staat Indiana wordt een zogeheten Mammoet zonnepanelen veld gebouwd van meer dan 52 vierkante kilometer. Dat is zo’n beetje de helft van de stad Utrecht in oppervlakte. Gigantisch dus. Typisch Amerikaanse aanpak: meteen zo’n mega-initiatief. Dat zette me aan het denken: hoeveel procent van het Amerikaanse energieverbruik wordt opgewekt met de zon? 

Bell

Eerst maar iets over de geschiedenis. De Amerikanen waren in de jaren vijftig de eersten die zonne-energie konden toepassen.  Drie wetenschappers van het bedrijf Bell (van Graham Bell natuurlijk) slaagden er in 1954 in om licht om te zetten in stroom. De efficiency liet nog te wensen over: slechts zes procent van een zonnestraal kon worden omgezet in elektriciteit. Toch was het een doorbraak.

De volgende kwart eeuw hielden de Amerikanen een voorsprong op het gebied van zonnekracht. Toppunt van publicitair gebruik van zonne-energie was de inzet in de ruimtevaart. Toch heeft de VS langzaam maar zeker zijn voorsprong verloren. Een van de redenen is dat de grondstoffen voor zonnecellen elders goedkoper konden worden gewonnen. Ook de wispelturige houding van de verschillende Amerikaanse regering helpt niet. Duidelijkste voorbeeld was het jaar 1980: president Jimmy Carter had het Witte Huis laten uitrusten met zonnepanelen. Toen Ronald Reagan aan de macht kwam, haalde hij ze weer weg, net als alle fiscale aansporingen die hij had ingesteld. 

Nederland-VS

Anno 2021 kwakkelt Amerika op het gebied van zonne-energie. Desalniettemin heeft het nog steeds een voorsprongetje om sommige andere westerse landen, inclusief Nederland. Ik heb de cijfers van 2020 eens naast elkaar gelegd. En ik weet dat het een tijd van pandemie was en dat alles toen op z’n gat lag, maar goed, daarin verschilden Nederland en de Verenigde Staten ook niet van elkaar. Level playing field, heb ik maar geconcludeerd. 

Enfin, volgens het Centraal Bureau voor de Statistieken is in 2020 zo’n elf procent van het totale energieverbruik afkomstig geweest. Dat wil zeggen: wind- en zonne-energie en biomassa. In de Verenigde Staten was dit totale duurzame energieverbruik bijna twintig procent. Zonne-energie is een kleintje met zo’n 3,3 procent, maar wel de snelste stijger in de VS. En in Nederland? Volgens het CBS was het gebruik van zonne-energie in Nederland in 2020 zo’n anderhalve procent. 

Previous
Previous

Kerstboom komt Amerikaan dit jaar (extra) duur te staan

Next
Next

Hoogspanning Amerikaanse stroomnet bezorgt huizenbezitters kopzorgen